top of page

Hanna Hohdin luova muusikkous on tehnyt hänestä kysytyn kanssamuusikon ja arvostetun yleisöjen kanssa kommunikoijan. Alttoviulismi ja taiteellinen suunnittelu ovat Hohdin toiminnan kaksi napaa. Niiden väliin mahtuvat moninaiset projektit muodostavat tämän maailmaa kuuntelevan ja lähiympäristöstään välittävän muusikon näyttämön. Hohdin yhteistyökumppaneihin lukeutuvat monet eturivin muusikot ja säveltäjät sekä kasvavassa määrin taiteen piirissä yhteiskunnallista ääntä käyttävät hahmot. 

 

Hohti aloitti ammattiopinnot Turun Musiikkiakatemiassa Harri Sippelin johdolla. Maisterintutkinnon hän suoritti Lontoon Royal Academy of Musicissa opettajanaan Garfield Jackson, kamarimusiikkia hänelle opetti Thomas Brandis. Opintojen aikana Hohti esiintyi London Symphony Orchestrassa, Clio Gouldin luotsaamassa Soloist Ensemblessä ja vieraili lisäksi BBC3:n InTune-ohjelmassa. Hän toimi alttoviulun äänenjohtajana useissa RAM:n projekteissa, joiden kapellimestareina toimivat Sir Colin Davis, Sir Mark Elder, Semyon Bychkov ja Yan-Pascal Tortellier. Kamarimuusikkona hän esiintyi maineikkaassa Purcell Roomissa, King's Placessa ja BBC Radio 3 In Tune-ohjelmassa.

 

Hohti on toiminut sooloalttoviulistina Tapiola Sinfoniettassa, sekä äänenjohtajana Suomen Kansallisoopperan orkesterissa sekä Lapin kamariorkesterissa. Lisäksi hän on usein soittanut Radion Sinfoniaorkesterin riveissä. Festivaaliesiintymisiä on kertynyt runsaasti. Hohti on esiintynyt niin Meidän festivaalilla, RUSK festivaalilla, Rauma Festivossa, Porvoon Suvisoitossa, Joroisten musiikkipäivillä, Linkkumyllyn kesässä, Viitasaaren Musiikin Aika -festivaalilla kuin Espoo Ciné -festivaalilla, jossa hän improvisoi musiikkia lyhytelokuvaan.

 

Yhteissoitto sekä kamarimusiikkisarjojen kuratointi ovat Hohdin muusikkouden keskeisimmät elementit. Hänen kamarimusiikkipartnereihin lukeutuvat  Niek de Groot, Emil Holmström, Teemu Kupiainen, Pekka Kuusisto, Tuomas Lehto, Eriikka Maalismaa, Harri Mäki, Minna Pensola, Riitta Pesola, Christoffer Sundqvist, Jan Söderblom, Hugo Ticciati, Antti Tikkanen ja Hannu Vasara. 

 

Vuosina 2015–16 Hohti teki tiivistä yhteistyötä viulisti Siljamari Heikinheimon ja sellisti Tomas Nuñezin kanssa, kolmikko muun muassa toteutti kokonaisesitykset Beethovenin jousitrioista. Hohti on myös mielellään astunut puhtaan musiikin kentän laitamille voidakseen tehdä yhteistyötä muiden taiteenalojen edustajien kanssa. Suunnannäyttäjäprojekti on ollut tanssija Auri Aholan kanssa toteutettu tanssi- ja kamarimusiikkiesitys Liikahdus vuodelta 2013. Keväällä 2019 Hohti soitti Helsingin kaupunginteatterin produktiossa Kirsikkatarha.

 

Laajentaakseen kotikaupunginosansa Tapiolan kulttuuritarjontaa on Hohti syksystä 2017 lähtien toiminut Kino Soi! -kamarimusiikkisarjan taiteellisena johtajana yhdessä Petja Kainulaisen, Liina-Mari Raivolan ja Markus Hohdin kanssa. Sarja tuo eri aikakausien musiikkia Tapiolan kulttimaineesta nauttivaan funkkisleffateatteriin. Hohti toimii myös kotikaupunkinsa Espoon musiikkiopistossa alttoviulunsoiton opettajana. 

 

Tällä hetkellä Hohdin taiteellisen toiminnan pääpaino on kolmessa projektissa. Oman soittimensa ulottuvuuksia hän tarkastelee Seidr-projektissa elektroakustisen sooloalttoviulumusiikin kautta. Toinen projekti toteutuu yhdessä pianisti Anna Kuvajan kanssa ja tuo esille varjoihin jäänyttä kamarimusiikkia, unohdettuja aarteita alttoviululle ja pianolle. Duon toteuttamassa Harvoin kuljetut polut -sarjassa kuullaan erityisesti 1900-luvun alkupuolen englantilaista musiikkia. 

 

Hohdin projekti on myös konserttisarja Kotilo, jonka suunnittelusta hän vastaa yhdessä viulisti Terhi Paldaniuksen kanssa. Kotilo syntyi halusta osallistua musiikin kautta yhteiskunnalliseen keskusteluun, minkä Hohti kokee kiinteäksi osaksi taiteilijan yhteisöllistä vastuuta. Kotilossa kuullaan musiikkia ja puheenvuoroja. Puhujiksi on kutsuttu henkilöitä, joilla on kyky tarjota uusia näkökulmia yhteiskunnallisesti ajankohtaisiin teemoihin. 

 

Konserttisarjojen luominen on Hohdin tapa säveltää. Hän määrittelee tärkeimmäksi motiivikseen korkeatasoisten kamarimusiikkikonserttien tuomisen ihmisten lähelle ja näin mukana olon oman lähiympäristön hyvinvoinnin ylläpidossa. Tulevaisuudessa Hohdin tavoitteena on säilyä avarakatseisena, leikkimielisenä ja uteliaana muusikkona ja opettajana. Vuonna 2019 Hohdille myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston taitelija-apuraha ja vuonna 2021 valtion taiteilija-apuraha. 

Hanna.Hohti_photo.Teemu.Mattsson.jpg
bottom of page